Waulis Motorsin keksintö eteni testivaiheeseen
Kerro kaverille
Kirjoittanut Pasi Niiranen   
11.01.2012 20:51
Kerimäkeläinen Waulis Motors Ltd on kehittänyt polttomoottorin hyötysuhdetta parantavaa innovaatiotaan toistaiseksi matalalla profiililla. Polttomoottorin hyötysuhde on tunnetusti melko alhainen, mutta yritys lupaa asiaan 30:n, jopa 40 prosentin parannuksen.
Perheyritys koostuu kolmikosta, jolla tekniikka tuntuu olevan geeneissä: isä Aulis Pohjalainen on pitkän linjan konetekniikan ammattilainen, hallituksen puheenjohtaja Tapio opiskeli TKK:ssa lentokonetekniikan ja toimitusjohtaja Timo Pohjalainen samassa opinahjossa Otaniemessä konetekniikan diplomi-insinööriksi.
Ajatustyötä on tehty jo pitkään, mutta yritysmuotoon kolmikko siirtyi vasta viime vuonna.
– Viimeiset pari vuotta asian parissa on painettu hartiavoimin töitä; keksintö on usein sarja erilaisia oivalluksia, Tapio Pohjalainen luonnehtii.

Innovaation perustana on ajatus siitä, että polttomoottoreiden polttoainetaloudellisuus paranisi huomattavasti, mikäli niiden puristussuhde olisi tarpeen mukaan säätyvä.
– Tämä on teknologinen kuvaus asiasta, mutta kun asiaa katsoo hyödyn kannalta, niin pyrimme ainakin osaltamme pelastamaan maailmaa CO2-päästöiltä ja näin ilmastonmuutokselta, kuvailee Tapio Pohjalainen.
– Tietysti polttoaineen kulutus tippuu silloin samassa suhteessa.

Ällistyttävän asiasta tekee se, että vaikka bensiinikäyttöinen auto esiteltiin 125 vuotta sitten, ja ensimmäisestä kunnon öljykriisistä on lähes 40 vuotta, kukaan ei ole keksinyt vastaavaa järjestelmää.
– Maailmassa ei kai sitten kaikkea olekaan vielä keksitty, Pohjalainen naurahtaa.
– Itse asiassa monet autoalan toimijat ja keksijät ovat koettaneet luoda moottoriin samanlaisen prosessin, toteutustapa on tosin ollut erilainen.
– Tässä tekniikan keksinnöllisyys liittyy puristussuhteen säädön mekaaniseen toteutukseen, joka on yksinkertainen, kevyt ja halpa.

Tuotetestaus on niin sanotun alfavaiheen osalta osoittanut odotukset hyötysuhteen paranemisesta realistisiksi.
– Paraikaa yksi moottoreista on testipenkissä Rovaniemellä, missä tutkitaan kestävyyttä, ja toisaalta muuttujia, joita säätämällä moottori saadaan toimimaan optimaalisesti, selvittää Pohjalainen.
– Meidän beetasarjaksi kutsumamme moottori lähtee luotettavuustestaukseen, jossa siitä lisäksi haetaan käytännön ajon kannalta olennaisia ominaisuuksia.

Maantieajossa ensimmäinen Waulis Motorsin tekniikkaa sisältävä auto nähtäneen testimielessä kesän korvalla.
– Tarkoituksena on saada ensimmäisen kvartaalin aikana moottorin säädöt siihen kuntoon, että tavallisen Civicin moottoriin upotettua tekniikkaa päästään kokeilemaan käytännössä toisella vuosineljänneksellä.
Siitä eteenpäin asia muuttuukin mielenkiintoiseksi.
– Varsinaisista yhteydenotoista ei voi tässä vaiheessa vielä puhua, mutta meillä on hyvät kontaktit esimerkiksi intialaisen Tata Motorsin kanssa. Seuraavat kehitysvaiheet vaativat jo hieman toisenlaista pääomapohjaa, Pohjalainen summaa.

Kommentit

 • hannu pohjalainen matti pohjal
  21.01.2012 21:05:20

  onnittelut hienon tekniikan omaavista insinööreistä.onnittelut matti eila ja hannu pohjalainen. tulevaisuuden menekki.hienoa.

 • Tony rieger
  14.02.2013 00:00:19
  Naurettavaa

  Juuri katsoin leijonan luola ohjelman missä keräsivät rahaa tähän p askaan.

 • Peltipolliisi
  14.02.2013 12:17:43
  Hieno homma

  Ei muuta kuin onnea kavereille, kun saitte mukaan todellisen raskassarjalaisen investoijaksi! Toivotaan, että saatte tuotteen lentoon.

 • Teknikko
  14.02.2013 15:49:16
  Erinomaista työtä

  Tällaisia innovaatioita piskuisesta Suomesta kaivataan. Onnea ja menestystä Wauliksen pojille.

 • autoteknikko
  17.02.2013 00:04:48
  hieno oivallus

  Antakaa miesten tehdä työnsä ja arvostelkaa vasta sitten. Älkää olko kateellisia ei se ole ollut helppoa.

 • autoilija
  17.02.2013 00:09:24

  Ihan hyvä muuten mutta taas pisti korvaan tuo co2!No,hiilidioksidi ei ohjaa ilmastoa!Meteorisadetta luvassa,syynä tietenkin ihmisen aiheuttama hiilidioksidi.Jos näin viherlahkoa on uskominen.

 • Autoton
  17.02.2013 00:13:34
  SUURET HAAVEET JA PUHEET

  Mikäli tämä olisi toimiva, niin suuret autonvalmistajat olisivat jo kilvan pyytämässä mukaan hankkeeseen. Mikseivät ole???

 • Mietiskelijä
  17.02.2013 01:17:41
  Vertaa keksijä Partaseen

  Vaikuttaa varsin samanlaiselta kuviolta kuin keksijä Partasen auton nanonakku!

 • seurailija
  18.02.2013 02:39:34

  Hyvä!

 • Trasselijussi
  18.02.2013 23:19:14
  Vielä raakile

  Missään ei ole paljastettu, mitkä ne kolme uutta mullistavaa osaa moottorissa ovat,mutta se on varmaa, että niillä ei vielä muuttuvaa puristussuhdetta saada käytännössä aikaiseksi.

  Epäilen, että tarvitaan vielä runsaasti uusia apulaitteita (elektroniikkaa ym.),
  jotta konstruktiosta tulisi toimiva.
  Niiden kehittäminen ottaa myös aikansa ja vaikuttaa kustannuksiin.

  Kaikki suuret autotehtaat ovat jo kauan
  sitten kokeilleet erilaisia muuttuvan puristussuhteen konstruktioita, mutta
  ne ovat olleet ilmeisesti liian kalliita
  sarjatuotantoon.

  Toivotaan kuitenkin parasta, että
  mainittu suomalainen keksintö olisi
  myös kustannusmielessä toteuttamiskelpoinen, pelkkä patenttihan ei siitä vielä kerro mitään.

 • Tekniikka on kivaa
  22.02.2013 23:51:58
  Periaate video

  Tässä periaate video. Taitaa vain olla hieman eri kaverin tekemä video, mutta sama idea.

  http://www.youtube.com/watch?v=l1TjXZyXlvE& NR=1&feature=endscreen

 • Tässä toinen
  23.02.2013 01:01:47
  Tässä toinen video

  Tässä toinen ja youtubesta löytyy paljon lisää. Kyllähän se on niin, että ei tästä taida tulla mullistusta polttomoottoreihin.

  http://www.youtube.com/watch? NR=1&v=PLcfNGhyAS0&feature=endscreen

 • asko pylly
  13.06.2014 01:03:08
  hohhoi jaa

  Johan tuota läpimurtoa ollaaan ventattu. Eli Keksijä on hyvä, ja näyttää , että rakkineesta olis johonkin.
  Veikkampa vahvasti, että suhkuksi meni

 • Aris
  23.07.2014 13:51:05
  Kateus ei ole voimavara

  Etelä-Savolaisia vaivaa kateus, saamattomuus ja laiskuus.
  Tuottavuus verrattuna muuhun Suomeen on huono. Kun joku yrittää jotain, niin paras kommentti näyttää olevan se, ettei siitä mitään tule. Negatiivisuus ei ole voimavara. Kun riittävän moni yrittää jotain, niin aina joku onnistuu ja seutukunta pääsee eteenpäin. Kehitys menee eteenpäin pienin askelin. Koskaan ei tehdä suuria hyppyjä.

 • Jouko Kaipainen
  10.08.2014 18:36:42
  Luonnontieteellinen pohja on olemassa

  Arvostelijoille todettakoon, että kyseisen keksinnön toimivuudella on ihan oikeasti olemassa oleva energiatekniikan teorioihin nojaava luonnontieteellinen peruste. Mihinkään Akku-Partaseen, joka ei koskaan kyennyt esittämään luonnontieteellistä perustetta keksinnölleen, tätä ei voi verrata.

  Ilmailussa ja vesillä keksintö ei aiheuttane vallankumousta, koska keksinnöstä ei ole mainittavaa hyötyä käytettäessä moottoria pääosin suurilla tehoasetuksilla, mutta esim. autoissa tilanne on aivan toinen. Ottamatta kantaa itse säästöprosentteihin taikka esim. CO2- ja NOx-päästöihin keksinnön potentiaali on huomattava.

  Kysymys lienee lähinnä markkinoitavuudesta ennen patentin umpeutumista. Kilpajuoksu sillä sektorilla lienee koko hankkeen ydinkysymys.

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."