Markkinoilla riitti väkeä tungokseksi asti
Kerro kaverille
Kirjoittanut Maria Loikkanen   
22.10.2008 07:25


Savonlinnan torikauppiaiden ja markkinakauppiaiden yhteiset Syysmarkkinat järjestettiin ensimmäistä kertaa. Syksyisestä ja koleasta kelistä säästä huolimatta markkinat vetivät väkeä paikalle. Savonlinnalainen Heikki Syrjälä oli yksi tapahtuman järjestäjistä. Syrjälä kertoo paikalla olleen yli 60 myyjää. Varhaisimmat lähtivät ennen aamu kymmentä pois saatuaan tuotteensa myytyä. Syrjälälläkin Koivulahden Puutarhan tuotteet ovat tehneet kauppansa.

Anne Almgrén on saapunut Pernajasta asti myymään kalatuotteita. Savonlinna on tuttu paikka, vaikka matka on pitkä. Matka alkoi puoli kolmen maissa aamulla. Perillä ollaan kuuden maissa.
- Pakko tulla aikaisin, että saa hyvän paikan torilta, ja että ehtii koota pöydän ajoissa, Almgrén toteaa.
Almgrénilla myynnissä on monenlaisia tuotteita: silliä ja muikkua, maustekalaa sekä silakkaa liemessä. Maustekala, eli kilohailista tehty anjovis, on Almgrénin mukaan ylivoimaisesti suosituin. Aamu oli hiljainen, kauppa alkoi vilkastua vasta kymmenen maissa. Pian yhdentoista jälkeen Almgrén kertoo tehneensä jo hyvän myynnin. Kannatti tulla, jälleen kerran.
Kaupanteon ohella Anne Almgrén ehtiä miettiä tulevia vaaleja. Pernaja on pieni kunta, ja Almgrén kokee äänestämisen tärkeäksi, jos asioihin haluaa vaikuttaa. Esimerkiksi Pernajan oman kyläkoulun säilyminen olisi hyvin tärkeä asia. Nyt Pernajaa ollaan liittämässä suur-Loviisaan, mitä Almgrén ei pidä hyvänä asiana.

Karkkiparkin Taisto Liikkanen on myynyt metrilakua ja muita makeisia Savonlinnan markkinoilla jo yli 20 vuotta kesäisin ja syksyisin. Liikkanen toteaa syysmarkkinoiden hiljentyneen parin viimeisen vuoden aikana. Karkit käyvät kuitenkin kaupaksi, asiakkaita riittää virtanaan. Liikkasen mukaan ostajille maistuvat etenkin täytetyt lakritsit. Kouvolasta kannattaa näemmä tulla Savonlinnan apajille.
Moni myyjä tuumii torikulttuurin muuttuneen. Ennen vanhaan kauppa kävi aikaisin, ja jos torille tuli liian myöhään, sai jäädä nuolemaan näppejään. Nykyään kaupankäynti alkaa vasta yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla, kun ihmiset lähtevät liikkeelle.

Äänestääkö vai eikö?
Savonmaa kyseli lauantaina torilla Syysmarkkinoiden kävijöiltä ajatuksia ja vaalitunnelmia.

  • Oletteko käyneet äänestämässä tai aiotteko äänestää?
  • Jos ette aio, miksi ette?
  • Onko helppoa löytää ehdokas, onko liikaa tai liian vähän vaihtoehtoja?

Liisa ja Heikki Tiainen (Savonlinna)

- Olen käynyt äänestämässä, Heikki Tiainen toteaa. Liisa-rouva ei ole vielä ehtinyt. Molemmille on löytynyt ehdokas, vaikka vaihtoehtoja on paljon. Ehdokkailta Tiaisen odottavat sitä, että vaalilupaukset pidetään.

Jukka Oksala (Jyväskylä)

-Äänestäminen ei kiinnosta. Syy on politiikassa: mikään ei toimi eikä päde, Jukka Oksala sanoo. Hän on tullut Jyväskylästä syystapahtumaa.
-Virkamiehille pitäisi siirtää kaikkien asioiden hoito. Yksilönvapautta ei enää ole, eikä omia mielipiteitä saa olla, koska ryhmäkuriin pitää sitoutua. Usko politiikkaan on mennyt, ja sitä on vaikea palauttaa.

Jenni Mertala (Savonlinna)

- Äänestäminen kiinnostaa, mutta en ole vielä äänestänyt, Jenni Mertala sanoo.
-Ehdokas on vielä vähän hakusessa, vaikka kovasti olen yrittänyt katsella. Vaihtoehtoja on. Lapsiperheiden asioista puhuu moni ehdokas, siksi omaa suosikkia on vaikea löytää. Mutta äänestän kyllä, koska se on ainoa tapa vaikuttaa.

Urho ja Aira Loikkanen (Savonlinna)

- Kyllä äänestäminen kiinnostaa. Menemme äänestämään vaalipäivänä, se on perinne, Aira ja Urho Loikkanen sanovat.
-Ehdokas oli helppo löytää. Kotiin jaetut mainokset ovat hyviä, ne auttavat valinnan tekemisessä.

Piia Honka (Savonlinna)

- Äänestän vaalipäivänä, se on perinne., Piia Honka sanoo.
-Tällä kertaa äänestäminen on vaikeaa, koska vaihtoehtoja on paljon. Valinnassa auttaa kadunvarsimainokset. Vaalikonekin kiinnostaa, mutta se ei kuitenkaan ratkaise valintaa.

Terho Suutarinen (Savonlinna)

- Kävin äänestämässä ennakkoon, että asia on nyt hoidettu. Ehdokkaan löytäminen oli Terho Suutariselle erittäin helppoa. - Ei ollut vaihtoehtoja.

Janne Ryömä (Vammala)

- Kävin äänestämässä jo. Ei ollut kuin yksi vaihtoehto, eli ehdokkaan löytäminen oli helppoa. Vaalikone auttoi valinnan tekemisessä. Odotan ehdokkailta sitä, että vaalilupaukset pidetään, totesi Janne Ryömä, joka oli tullut Vammalasta Savonlinnassa käymään.

Jorma ja Ulla Puntalo (Hämeenkyrö)

- Kyllä äänestäminen kiinnostaa, Jorma ja Ulla Puntalo Hämeenkyröstä toteavat yhteen ääneen. Vaalipäivänä menemme äänestämään, se on perinne. Ehdokkaan valitseminen on Jorma Puntalolle helppoa, rouva on vielä mietiskelevällä kannalla. Vaalikone auttaa valinnassa. Jorma Puntalon mielestä ehdokas pitää tuntea henkilökohtaisesti, siten ehdokkaaseen kohdistuvat odotukset lähtevät realistiselta pohjalta.

Kommentit

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."